Impozit pe castig – Lohnsteuer

 

Sistemul fiscal german este reglementat în așa fel încât să nu facă diferența între cetățenii germani și non-cetățeni. Dacă ai lucrat în Germania, pe tot parcursul anului sau sezonier, ești obligat să plătești impozit pe venit. Impozitul pe salarii (Lohnsteuer) se deduce procentual din salariul lunar, conform sistemului de progresie la rece (Progresie Kalte în germană).

În funcție de valoarea câștigurilor obținute și a impozitelor plătite, o persoană poate exercita dreptul la rambursarea taxelor plătite în avans în termen de 4 ani.

Sunteți obligat să depuneți declarația fiscală la administrația fiscală competentă până la data de 31 iulie a anului următor.

În Germania, există un sistem progresiv de impozitare rece, adică. cu cât câștigi mai mult, cu atât plătești mai multe taxe. Suma impozitului pe venit (germană: Lohnsteuer) variază de la 14% la 45%, iar câștigurile sunt impozitate doar dacă ați câștigat mai mult decât salariul minim anual. În fiecare an, Ministerul Finanțelor anunță cuantumul salariului minim neimpozabil, așa-numitul Grundfreibetrag. Dacă salariul tău a fost sub minimul anual, nu ești obligat să plătești impozite, ceea ce înseamnă că poți restitui întreaga sumă a impozitului pe venit plătit.

Suma câștigurilor neimpozabile se modifică în fiecare an și urmează inflației.

Din salariul dvs. lunar sunt deduse următoarele:

    • Impozitul pe venit (Lohnsteuer)
    • Compensație de solidaritate (Solidaritätszuschlag)
    • Asigurare de sănătate (Krankenversicherung)
    • Asigurare de pensie (Rentenversicherung)
    • Asigurare de șomaj (Arbeitslosenversicherung)
    • Asigurare de invaliditate (Pflegeversicherung)

Dintre aceste impozite, aveți dreptul la rambursarea impozitului pe venit și a prestațiilor de solidaritate. Valoarea rambursării impozitului depinde de valoarea câștigurilor. Alte taxe nu sunt rambursabile pentru cetățenii Uniunii Europene, în timp ce pentru non-cetățenii Uniunii Europene există posibilitatea rambursării asigurării de pensie, cu condiția ca în următorii doi ani să nu fi activat în Uniunea Europeană.

Suma impozitului rambursat depinde de venitul dumneavoastră brut, impozitul reținut la sursă și clasa de impozit în care ați fost înregistrat. În sistemul fiscal german, contribuabilii sunt împărțiți în șase clase de impozite. Clasa de impozitare este direct legată de starea dumneavoastră de familie.

La sfârșitul anului fiscal, veți primi un Lohnsteuerbescheingung de la angajatorul dumneavoastră. Acest document este documentul oficial de rambursare fiscală.

Cetăţenii germani şi toţi cei care au reşedinţa înregistrată în Germania sunt obligaţi să depună o cerere la organele fiscale până cel târziu la 31 iulie a anului următor. Dacă ați lucrat ca muncitor sezonier (sau printr-un detașament), aplicați în mod voluntar și aveți dreptul la rambursarea impozitului în termen de patru ani.

Dacă o dată solicitați o rambursare a impozitului din Germania, sunteți obligat să solicitați pentru fiecare an de muncă în Germania.

 

Lohnsteuerbescheinigung – formularul de câștig și impozite plătite

Elektronische Lohnsteuerbescheinigung

La sfârșitul anului fiscal, angajatorul este obligat prin lege să ofere angajaților săi Lohnsteuerbescheinigung. Acest formular este cel mai important document pentru rambursarea taxelor. Câți angajatori ai avut în Germania, atât ai și liste stojer.

Potrivit legii, angajatorul este obligat să depună electronic la Administrația Fiscală calculul salariului dumneavoastra anual (stojer list) până la data de 28 februarie pentru anul precedent. De regulă, angajatorul dă versiunea tipărită a listei stojer salariatului cu primul calcul al salariului în anul următor. Dacă nu primiți raportul până pe 15 februarie, trebuie să contactați angajatorul și să îi cereți să vi-l transmită prin e-mail sau prin poștă obișnuită.

Este foarte important să verificați dacă informațiile furnizate de angajator pe listă sunt corecte.

Dacă aveți îndoieli cu privire la rambursarea taxelor din Germania, nu ezitați să ne contactați.

 

Numere de taxă

Pentru a identifica contribuabilii și a avea evidențe mai clare în sistem, Finanzamt atribuie fiecărui individ un număr personal - Identifikationsnummer. Toți cei care au reședința înregistrată în Germania primesc numărul personal de identificare. Acest număr de unsprezece cifre este un număr utilizat pentru toate cererile de plată. Nu poate fi schimbat, nu are valabilitate limitată, este valabil pe viață. Odată ce obțineți acest număr, fiscalul vă are sub acel număr în sistem. Informațiile care au legătură directă cu numărul dumneavoastră în sistemul fiscal sunt numele și prenumele dumneavoastră, numele de fată (dacă este necesar), adresa actuală de reședință, studiile, data și locul nașterii, sexul și administrația fiscală competentă. Numărul de identificare este întotdeauna dat în formatul 11-222-333-444.

În 2007, guvernul german a introdus codul fiscal Steuernummer, ca element principal al strategiei de dezvoltare a eGovernmentului, cu scopul de a crea o bază de date unică și de a reduce posibilitatea evaziunii fiscale. Dacă nu ați primit Steuernummer-ul în timpul șederii dumneavoastră în Germania, vi se va atribui un număr după ce ați depus prima declarație fiscală. Cuplurile căsătorite care depun împreună o cerere la fisc primesc un număr fiscal comun. Codul fiscal este eliberat de administrația fiscală locală de care aparțineți. Dacă vă mutați sau divorțați, biroul fiscal vă va elibera un nou Steuernummer. Steuernummer este întotdeauna dat în formatul 111/222/33333.

Când primiți Steuernummer-ul dvs., este necesar să îl livrați angajatorului dvs., astfel încât toate câștigurile și impozitele plătite să fie înregistrate în sistemul fiscal.

 

Clasele fiscale

Unul dintre factorii care afectează valoarea impozitului pe venit este grupul dvs. fiscal, adică Lohnsteuerklasse (Steuerklasse). Grupa fiscală este unul dintre cele mai importante criterii în calcularea câți bani ar trebui să plătească un angajator către administrația fiscală (Finanzamt) în numele impozitelor. Există 6 grupuri fiscale în Germania. Numele grupului este determinat de cifra romană, iar grupul din care faceți parte depinde în primul rând de starea dumneavoastră civilă. Dacă aveți mai multe locuri de muncă, vă aflați automat în a șasea grupă fiscală pentru un alt loc de muncă.

Grundbfreibetrag reprezintă suma câștigurilor care nu este impozitată. Această sumă variază de la un grup fiscal la altul și se modifică în fiecare an.

Steuerklasse I Primul grup fiscal se referă la persoane fizice, adică. necăsătorit sau divorţat.
Steuerklasse II Al doilea grup fiscal se aplică mamelor singure sau taților singuri. Persoana este obligată să raporteze la fisc schimbarea stării civile pentru a fi trecută în grupa fiscală II.
Steuerklasse III Grupa fiscală III se referă la cuplurile căsătorite, adică. la partenerul care câștigă mai mult. În acest grup fiscal va exista întotdeauna partenerul care câștigă mai mult lunar, minim 450 €. Un partener care câștigă mai puțin va fi impozitat conform regulilor care se aplică grupului fiscal V.
Steuerklasse IV Al patrulea grup fiscal se referă la persoanele căsătorite în care soții fac parte din același grup fiscal, adică. au câștiguri brute identice sau similare.
Steuerklasse V A cincea clasă de impozitare include persoanele căsătorite unde unul  soț/soție se află în al treilea grup fiscal din cauza câștigurilor brute mai mari.
Steuerklasse VI A șasea grupă fiscală se aplică tuturor persoanelor căsătorite, dar și persoanelor singure care lucrează mai mult. Dacă aveți mai multe locuri de muncă, veți fi automat impozitat pe acele locuri de muncă conform regulilor care se aplică clasei VI. În primul loc de muncă principal, veți face parte din grupul fiscal din care faceți parte în mod obișnuit, iar orice alt loc de muncă suplimentar aparține clasei VI.

 

Detaşament

Detașarea este un acord internațional între două țări privind trimiterea lucrătorilor la muncă. Se reduce la un acord între două țări în care companiile dintr-o țară își pot trimite lucrătorii pentru angajare temporară în afaceri în altă țară. Firmele pot trimite doar lucrători care sunt angajați permanent în firma lor. Permisul de muncă în Germania se aplică doar companiei care v-a angajat și nu permite să lucrați în alte locuri de muncă. Clienții care lucrează prin detașamente în Germania sunt înregistrați la angajatori în prima clasă de impozitare.

 

Ajutor familiei

Deși majoritatea lucrătorilor noștri din Germania au impozit de primă clasă, cei mai mulți dintre ei își ajută membrii apropiati ai familiei în timp ce lucrează în Germania. Pentru a reduce veniturile impozabile, o persoană are dreptul să afirme în declarația fiscală că i-a ajutat financiar pe membrii familiei sale apropiate și astfel să primească mai mulți bani înapoi. Pentru ca fiscul să accepte cele de mai sus este necesară depunerea documentației suplimentare cu declarația fiscală, care să dovedească acest lucru.

Persoanele întreținute pot fi:

  • Părinții peste 65 de ani
  • Soțul/soția șomer
  • Copii care nu au mai mult de 26 de ani, cu conditia sa studieze, de ex. până la 18 ani dacă nu studiază
  • Un membru al familiei care are o sănătate precară sau are dizabilități și, prin urmare, nu poate lucra

Fiecare ajutor pentru familie trebuie dovedit, iar cele mai comune modalități de a trimite bani sunt:

    • Plata banilor printr-un cont bancar, Western Union sau tranzacțtii similare - trebuie sa aveți extras de cont bancar sau confirmare a sumei trimise, care să arate clar numele si prenumele expeditorului, numele si prenumele destinatarului, data plății și suma platită
    • Bani plătiți în numerar - ca dovadă este necesară anexarea unei adeverințe că banii au fost retrași din cont, dovada călătoriei în țara de origine (ștampila pașaportului, bilet de avion sau autobuz, factura de combustibil etc.) și o declarație semnată de către persoana întreținută care a primit banii, în germană.

Pentru fiecare membru aflat în întreținere este necesară depunerea unei declarații certificate de notar.

Puteți descărca aici toată documentația necesară pentru rambursarea taxei.