ITIN

 

Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) este un număr fiscal unic din nouă cifre emis de Serviciul Fiscal Intern (Internal Revenue Service - IRS).

Administrația Fiscală a Americii emite un număr ITIN pentru a ajuta persoanele fizice să respecte legile fiscale din SUA și să depună declarații fiscale și pentru a asigura procesarea eficientă a declarațiilor fiscale și a plăților fiscale pentru cei care nu îndeplinesc condițiile pentru a obține numărul social (Social Security Number  - SSN) . Pentru a obține un SSN, trebuie să fiți cetățean american sau să aveți un permis de muncă și să locuiți fizic în Statele Unite.

Numărul ITIN este destinat tuturor persoanelor care nu pot obține un număr SSN, dar au obligații fiscale față de SUA sau au plătit impozit pe venit pe care doresc să-l ramburseze.

Datorită numărului fiscal (SSN sau ITIN), Administrația Fiscală Americană are capacitatea de a identifica o persoană în sistemul său.

Dacă nu sunteți cetățean american și nu aveți dreptul de a locui în S.U.A. și de a obține venituri din surse din S.U.A., trebuie să solicitați un număr ITIN pentru a vă raporta veniturile la Serviciul fiscal al SUA. Numărul ITIN nu permite munca în Statele Unite.

 Numărul ITIN vă permite să:

  • Depuneți o declarație fiscală (U.S. Tax Return)
  • Începeți o afacere în SUA
  • Deschideți un cont bancar din SUA
  • Deschideți un cont Paypal, Stripe sau Amazon.

Agenția Easy Tax Store este certificată de IRS și are un certificat CAA (Certifying Acceptance Agent) care ne permite să trimitem cereri  pentru emiterea de numere ITIN în numele clienților noștri. În calitate de CAA, trimitem o cerere pentru un număr ITIN către IRS fără a trimite documentele originale clienților noștri.

Puteți verifica statutul nostrum pe site-ul oficial al IRS:

https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/acceptance-agents-serbia

 

Pentru numărul ITIN puteți aplica:

 • Nonresident alien claiming a tax treaty benefit.
 • Dacă sunteți nerezident al Statelor Unite și aveți obligația de a depune o declarație fiscală (U.S. tax return) - de ex. dacă lucrați ca freelancer pentru orice companie americană, trebuie să solicitați un număr ITIN pentru a vă raporta veniturile la Administrația Fiscală din SUA și pentru a efectua o rambursare a unei părți din impozitul plătit. Odată cu solicitarea de eliberare a numărului ITIN, se trimite o cerere de rambursare a taxelor, deci este important să primiți de la angajator formularul fiscal corespunzător, care vă înregistrează câștigurile și impozitul federal plătit.
 • Dacă deschideți o firmă în SUA – dacă începeți o afacere sau deschideți o firmă în SUA, aveți posibilitatea să vă deschideți un cont la o bancă din SUA. Numărul ITIN, în acest caz, este un document pe care îl folosiți pentru a vă identifica atunci când deschideți un cont.
 • Dacă sunteți soțul/soția sau persoana întreținută a unui cetățean american sau o persoană cu un permis de muncă - aveți dreptul de a solicita un număr ITIN, iar prin menționarea  soțului/soției sau a persoanei întreținute în declarația fiscală, baza de impozitare a solicitantului este redusă. Soții și persoanele aflate în întreținere care își reînnoiesc numărul ITIN trebuie să figureze în declarația fiscală.
 • Dacă ați dobândit dreptul la un număr SSN, dar nu l-ați solicitat - dacă ați avut dreptul să primiți un număr SSN și nu l-ați solicitat și sunteți obligat să depuneți o declarație fiscală, după întoarcerea în țara de origine aveți posibilitatea de a aplica pentru numărul ITIN și să anunțați veniturile la Administrația Fiscală a Americii.
 • Dacă sunteți student, profesor sau om de știință la schimb care trebuie să depună o declarație fiscală (US Tax Return) - dacă sunteți student la schimb și primiți o bursă sau sunteți profesor sau om de știință implicat într-un proiect și din cauza vizei cu care locuiți în Statele Unite, nu sunteți eligibil pentru un număr social (SSN), aveți dreptul de a solicita un număr ITIN pentru a vă revendica veniturile din bursă sau din angajament ca venituri și să solicitați o rambursare dintr-o parte din impozitele dvs.
 • Dacă obțineți un anumit tip de venit în SUA care nu este câștig și doriți să depuneți o declarație de impozit - de ex. dacă câștigați un premiu într-un turneu din SUA sau câștigați la loterie etc., valoarea premiului va fi redusă cu taxa pe care donatorul este obligat să o plătească și aveți dreptul să raportați premiul la Administrația Fiscală Americană ca venit și să returnați o anumită sumă din impozitul plătit.

Numărul ITIN este activ timp de trei ani de la data emiterii, iar fiecare declarație fiscală ulterioară extinde activitatea numărului ITIN pentru încă trei ani. Dacă nu ați fost obligat sau nu ați depus declarație fiscală în termen de trei ani de la anul emiterii, vi se cere să reînnoiți numărul ITIN.

Când numărul ITIN este atribuit unui contribuabil, în timpul reînnoirii, numărul ITN atribuit anterior este reînnoit.