Formular pentru castig (Income statements)

 

W-2 obrazacFormularul W-2 este un document fiscal oficial care arată câștigurile brute totale ale angajatului și impozitele totale plătite în cursul anului fiscal (impozit federal, de stat și local).

Formularul W-2 este eliberat de angajator la sfarsitul anului calendaristic si prin lege este obligat sa-l trimita angajatului si institutiilor fiscale competente (IRS si Departamentul de Stat al Venitului) pana la 31 ianuarie.

Angajatorul trimite formularul W-2 prin poștă la adresa furnizată de angajat pe formularul W-4 în timpul angajării sau trimite angajatului instrucțiuni pentru a descărca formularul W-2 de pe platforma online.

Pentru a te asigura că angajatorul tău îți trimite formularul W-2 la adresa corectă, este foarte important să completezi corect formularul W-4 la angajare. Adresa pe care o specificați în formularul W-4 este adresa la care va fi trimis formularul dvs. W-2.

Dacă nu primiți un formular W-2 la sfârșitul anului, puteți obține și o rambursare a impozitului cu ultima fișă de plată. Foaia de plată este partea din cecul de plată care vă rămâne după încasare. Cea mai recentă fișă de salariu conține aceleași informații ca și formularul W-2 și, din acest motiv, este foarte important să păstrați cele mai recente fișe de salariu de la toți angajatorii.

Notă: buletinul de plată nu este destinat rambursărilor de taxe și, prin urmare, pot apărea complicații la rambursare, care pot prelungi procesul în sine.

 

1042-S obrazacFormularul 1042-S este un formular care arată venitul unui nerezident supus impozitării în Statele Unite. Este folosit pentru a raporta sumele plătite de o instituție sau companie din SUA către cetățenii străini (nerezidenți).

De exemplu, dacă lucrezi ca freelancer pentru orice companie americană, la sfârșitul anului vei primi de la angajator un formular 1042-S, în baza căruia poți rambursa o parte din impozitul plătit.

Fiecare companie americană care angajează un nerezident, dacă nu a semnat un Tratat Fiscal cu țara de origine, este obligată să rețină 30% din impozitul pe venit.

La angajare, angajatorul vă va trimite un formular W-8 pe care trebuie să îl completați și să îl trimiteți angajatorului. Este foarte important să furnizați informațiile corecte pe formularul W8 pentru a obține formularul 1042-S. Instrucțiunile pentru completarea acestui formular pot fi citite aici.

 

1099-NEC obrazacFormularul 1099 1099 este un document oficial al IRS și servește pentru a arăta veniturile generate din munca sau angajamentul antreprenorial, dobânzi, dividende, plăți guvernamentale și altele. Deoarece formularul 1099 arată diferite tipuri de venituri, există diferite versiuni specifice fiecărei surse. De exemplu, dacă sunteți înregistrat ca întreprindere mică sau antreprenor independent, trebuie să primiți formularul 1099 la sfârșitul anului de la compania/persoana care v-a plătit.

Angajatorul vă va trimite formularul 1099 la începutul lunii februarie.

 Cele mai comune versiuni ale formularului fiscal 1099 sunt:

 • 1099-MISC (Miscellaneous Information) - folosit de companii sau persoane fizice pentru a raporta diverse plăți care au fost efectuate pe parcursul unui an.
 • 1099-NEC (Nonemployee Compensation) ieste un formular primit de toți cei care nu sunt angajați permanent în companie, dar sunt angajați suplimentar pentru un anumit loc de muncă. Acestea includ angajarea de asociați externi, comisioane plătite, recompense, precum și toate celelalte compensații pentru serviciile prestate de cineva care nu este clasificat ca angajat permanent. Primești formularul 1099-NEC dacă ai lucrat ca antreprenor, adică. asociat extern (neangajat). Angajatorul nu este obligat să vă elibereze un formular 1099-NEC dacă venitul realizat a fost mai mic de 600 USD în timpul anului, dar trebuie să raportați venitul realizat la IRS.
 • 1099-G (Certain Government Payments) este un formular pe care îl primiți de la instituțiile guvernamentale. Acest formular arată venitul dumneavoastră anual și impozitele pe venit/asistență primită de la stat. De exemplu, indemnizația de șomaj (Unemployment), impozitul de stat rambursat din anul fiscal precedent și altele. Acest formular vă este trimis de către instituția de stat la adresa dumneavoastră la începutul anului.
 • 1099-DIV (Dividends and Distributions) este un formular care arată acțiunile plătite și câștigurile  capitale pe parcursul anului. Veți primi un formular special 1099-DIV de la fiecare companie la care dețineți acțiuni.
 • 1099-INT (Interest Income - Venit din dobânzi) este un formular obținut de la bănci, case de brokeraj și alte instituții care v-au plătit dobândă peste 10 USD pentru un an fiscal.
 • 1099-R (Distributions from Pensions, Annuities, Retirement or Profit-Sharing Plans, IRAs, Insurance Contracts, etc. - Distribuții din pensii, anuități, planuri de pensie sau de partajare a profitului, IRA, contracte de asigurare etc.) este un formular pe care îl primiți pe baza pensiilor plătite și a asigurărilor private de pensii. Instituția financiară care emite acest formular poate calcula partea impozabilă a venitului din acest formular pentru voi. Aveți dreptul de a alege dacă instituția financiară care vă plătește banii va calcula impozitul sau o veți face singur.
 • 1099-K (Payment Card and Third Party Network Transactions - Tranzacții cu cardul de plată și prin rețeaua terților) este un formular pe care îl primiți de la angajator pentru veniturile generate prin cardurile de plată.
 • 1099-S (Proceeds from Real Estate Transactions - Proceeds from Real Estate Transactions) este un formular folosit pentru a raporta veniturile din vânzarea sau schimbul de bunuri imobiliare. Acestea includ tranzacții constând în vânzarea sau schimbul cu bani, datorii, active sau servicii a oricărei interese de proprietate prezente sau viitoare. Acest formular este emis de un intermediar în tranzacție (de exemplu, o agenție imobiliară). Toate formularele 1099-S trebuie trimise vânzătorilor de imobiliare până pe 16 februarie și trimise electronic la IRS până la 31 martie a fiecărui an cel târziu
 • 1099-B (Proceeds From Broker and Barter Exchange Transactions) este un formular emis de casele de brokeraj și bursele de valori pentru a înregistra câștigurile și pierderile clienților în timpul anului fiscal. Contribuabilii vor primi un formular deja completat de la brokerii lor. Informațiile din formularul 1099-B includ o descriere a fiecărui activ, data achiziției și prețul, data vânzării și prețul și câștigul sau pierderea rezultată. Pierderile capitale sunt deduse din toate câștigurile capitale și pot fi utilizate pentru a reduce venitul impozabil. Brokerii emit un formular 1099-B pentru fiecare achiziție separat și trebuie să îl trimită tuturor clienților și IRS până cel târziu la 31 ianuarie.
 • 1099-C (Entitled Cancellation of Debt - Anularea îndreptățită a datoriei) este utilizat pentru a raporta o datorie anulată sau iertată. Creditorul folosește formularul pentru a raporta datoria anulată în declarația sa de impozit pe venit. De exemplu, dacă un creditor anulează sau iartă o datorie de 600 USD sau mai mult, el trebuie să trimită formularul 1099-C către IRS și debitorului să îl includă în declarația sa de impozit. Dacă împrumutați 10.000 USD și nu plătiți integral împrumutul și ați rambursat 4.000 USD, creditorul poate anula datoria - 6.000 USD. Această sumă este raportată în formularul 1099-C și este venitul dvs. impozabil. Deoarece este considerat venit, datoria anulată vă poate reduce declarația fiscală. Dacă primiți un formular 1099-C, verificați dacă informațiile sunt corecte. Dacă nu, contactați creditorul și solicitați un formular corectat.
 • 1099 Composite este un document cuprinzător unde sunt unite toate formularele 1099 emise de instituțiile financiare.

 

1098-T obrazacFormularul 1098-T este un formular pe care studenții îl primesc de la instituțiile de învățământ pe care le frecventează. Instituția de învățământ trimite acest formular pentru fiecare persoană care a fost compensată sau rambursată pentru școlarizarea calificată și cheltuielile aferente.

Studenții primesc formularul 1098-T pentru a aplica pentru anumite împrumuturi educaționale de la IRS. Formularul 1098-T are doar scop informativ și nu definește direct venitul impozabil sau eligibilitatea pentru credit.

Fiecare student trebuie să raporteze bursele plătite la IRS la sfârșitul anului.