FICA / Social Security and Medicare tax

 

FICA /Social Security and Medicare tax este o asigurare de pensie și de sănătate. Impozitul FICA (Federal Insurance Contributions Act) este de 15,3% din câștigurile dvs., prin lege, jumătate este plătită de angajator, în timp ce cealaltă jumătate este suportată de dvs. Procentul pe care atât dumneavoastră, cât și angajatorul dumneavoastră îl plătiți este de 7,65% (6,2% asigurări sociale și 1,45% Medicare).

Dacă ați fost în SUA cu o viză F, J, M sau Q, nu sunteți obligat să plătiți taxa FICA și aveți dreptul la o rambursare.

Dacă rămâi cu una dintre aceste vize și angajatorul tău a început să deducă impozitul pe salarii FICA, cel mai simplu mod de a rezolva această problemă este să-ți informezi angajatorul despre statutul tău în SUA, viza voastră la care vă aflați și angajatorul să vă plătească sumă redusă la urmatorul cec.

În caz contrar, puteți solicita o rambursare a taxei FICA către autoritățile fiscale din SUA.

Publicația IRS 519, capitolul 8, pagina 45 (IRS Pub 519, capitolul 8, pagina 45) afirmă că participanții la program cu vize J, M sau F nu sunt obligați să plătească impozitul FICA. Dacă ați fost cu o viză de muncă în SUA (de exemplu, H2B), vi se cere să plătiți taxele Social Security and Medicare, ceea ce înseamnă că nu aveți dreptul la o rambursare a taxei FICA către autoritățile fiscale din SUA.

Pentru a depune această solicitare, trebuie să aveți:

    • Formular W-2 de la angajatorul care v-a reținut impozitul FICA
    • Formular DS - Formularul DS trebuie să fie scanat color, semnat și ștampilat de către consul
    • Viză scanată color
    • Formular I-94 pe care îl puteți descărca aici.

Puteți transmite documentația completată și scanată:

1.E-mail la: easytaxstore.ro@gmail.com

2. Whatsapp: + 40 768 279 897 (contact person: Daniel)

Dacă sunteți self-employed  în sistemul fiscal, puteți citi mai jos mai multe despre SSMed&care taxe pentru cei care desfășoară activități independente.

 

Self-employment FICA tax

Contribuabilii americani nu sunt doar oameni care trăiesc și lucrează pentru companii din America. Dacă sunteți antreprenor, sunteți independent (în continuare self-employed individual)  în scopuri fiscale în sistemul IRS. În acest sens, persoanele care desfășoară activități independente sunt obligate să plătească ei înșiși întregul impozit Social Security i Medicare. În 2021, taxa self-employed este de 15,3% (12,4% pentru Social Security și 2,9% pentru  Medicare Tax). Aceste cote de impozitare se referă la 92,35% din câștiguri (net).

 

Dreptul la pensie pentru non-cetăţeni

Când lucrați în America ca lucrător sezonier sau ca persoană care desfășoară activități independente (self-employment), plătind taxe SSMed&care adunați un „credit” pentru exercitarea drepturilor dumneavoastră de pensie. Chiar dacă nu aveți statutul de cetățean american, dacă ați lucrat legal în SUA de ani de zile, aveți Social Security Number și dacă angajatorii dvs. au reținut impozitul SSMed&care și au plătit la fondul de pensii, puteți realiza dreptul la pensie.

În America, sistemul de pensii se bazează pe colectarea de puncte. Numărul minim de puncte pe care trebuie să le adunați pentru a avea dreptul la pensie este de 40.

Numărul de puncte nu afectează cuantumul pensiei care ți se va plăti, dar definește dacă îndeplinești sau nu condiția de pensionare. Deci, puteți câștiga mai multe puncte decât minimul prescris (de ex. 50), dar acest lucru nu afectează suma care vă va fi plătită.

Numărul maxim de puncte pe care le poți câștiga pe an este de 4. Deci, pentru a aplica pentru pensie, trebuie să lucrezi minim 10 ani în SUA. Numărul de puncte câștigate depinde de salariul anual brut câștigat, iar valoarea câștigului necesar pentru a câștiga un punct se modifică în fiecare an. De exemplu, pentru a câștiga un punct, în 2021 a trebuit să câștigi minim 1470 USD. Dacă salariul tău brut în 2021 a fost mai mare de 5880 USD, ai câștigat toate cele 4 puncte, chiar dacă nu ai fost și ai lucrat în SUA tot anul.

Puteți solicita o pensie în Statele Unite după vârsta de 62 de ani, adică după ce ai strâns 40 de puncte. Dacă aplicați înainte de limita de vârstă, vi se va plăti o sumă redusă. Pentru toți cei născuți după 1960, limita de vârstă este de 67 de ani.

Cel mai bun mod de a ține evidența câte puncte ați câștigat este prin formularele W-2. În fiecare an, angajatorul este obligat să vă furnizeze un formular W-2. Pentru ca un document să fie valid, acesta trebuie să conțină informațiile dumneavoastră personale și numărul social. Salariul trecut pe formularul W-2 este salariul care se ia în calcul la plata pensiei. Prin crearea unui cont personal pe site-ul Social Security Administration (Administrației Securității Sociale), puteți urmări toate informațiile care vă privesc.

Există țări care au un acord cu Statele Unite privind dubla impozitare și care permit lucrătorilor care nu au suficient credit pentru a câștiga o pensie în Statele Unite ale Americii să li se includă vechimea în muncă din țara de origine pentru a avea dreptul la o pensie. Unele dintre aceste țări sunt: ​​Austria, Belgia, Canada, Grecia, Ungaria, Slovenia, Spania etc.